19 / 05 / 2024

Son kira depozitoya sayılır mı?

 Son kira depozitoya sayılır mı?

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda taşınmaz sahibi kiracıdan güvence bedeli olan depozitoyu isteme hakkına sahip oluyor.Peki son kira depozitoya sayılır mı?


Son kira depozitoya sayılır mı?

Depozito, bir taşınmazın geçici bir süre için kullanımı  sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra taşınmaz sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar olarak karşımıza çıkıyor. 


Genellikle gayrimenkul kiralamalarında kiracıdan alınan bu depozito, muhtemel zararların önlenmesi için talep ediliyor. Kiralamanın sona ermesi halinde zarar meydana gelmemiş ise bu depozito bedeli kiraya geri veriliyor.


Kanunen konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence bedeli olan depozito üç aylık kira bedelini aşamıyor.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.Peki 

son kira depozitoya sayılır mı? 


Depozito, kanunen kira bedeli olmuyor; yalnız yaşanacak zararların güvencesi olarak alınıyor. Buna göre kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; zararın giderilmesi için bu kira borcu depozitodan düşülüyor.

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com