23 / 04 / 2024

Kira artışlarına meclis engeli!

 Kira artışlarına meclis engeli!

Kamuda yüksek kira bedelleri ile kiralanan mülklerin ve araçların sebep olduğu sorunların tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmasına ilişkin meclis araştırması önergesi verildi.


Kamu kaynaklarının verimli kullanılması kamu kaynaklarının israfını engellemek için en temel neden. Kamu kaynaklarının israf edilmesine neden olan önemli giderlerden biride kamu kurumlarının kiraladığı mülkler. Yüksek kira bedelleri ödenmesi kamuda disiplini bozuyor. Kamu idareleri kiraladıkları mülklere çok yüksek kira bedelleri ödemekte bunun yanı sıra bu mülklere tadilat masrafı yapılıyor. Kira sözleşmesi sona erdiğinde ise yapılan bu masraf zarar olarak görülüyor.


Fahiş kira artışı 

Kamuoyunda yapılan bu kiralamaların zenginleştirme aracı haline geldiği iddia ediliyor. Kamu mülklerinin kiraları fahiş boyutlara ulaşmış durumda. 2018 yılında Sağlık Bakanlığı’nın kendi binasını bedelsiz olarak  Ankara  Valiliği’ne devretmesinin ardından yeni taşındığı bina için dönemin şartlarında ayda 2.5 milyon TL verileceği açıklanmıştı. 2007 yılında 275 milyon TL olan devletin kira giderleri 2020 yılında 7 milyar TL’ye çıkmıştı. 2021 yılının Ocak ayında yaklaşık 330 milyon TL kira ödemesi yapıldı. 


Araştırma önergesi verildi

Bu bağlamada kamuda yüksek kira bedeli ile kiralanan mülklerin ve araçların kamu mali disiplininde yarattığı ilgili soranların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için harekete geçildi.


Kamuda yüksek kira bedelleri ile kiralanan mülklerin ve araçların sebep olduğu sorunların tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmasına ilişkin meclis araştırması önergesi hazırlandı.


Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel ve 19 milletvekili tarafından kamuda yüksek kira bedelleri ile kiralanan mülklerin ve araçların sebep olduğu sorunların tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılması için önerge verildi.