28 / 04 / 2024

Site yöneticisinin hakları!

Site yöneticisinin hakları!

Birden fazla konutu içinde barındıran yerleşim alanlarında site yöneticisi mecburi kılınıyor.Site yöneticisinin yerine getirmesi gereken görevleri olduğu gibi hakları da bulunuyor.Peki site yöneticisinin hakları nelerdir?


Site yöneticisinin hakları!

Bir veya birden fazla imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim planına göre yapılmış birden çok konut yapısını içinde barındıran alana site adı veriliyor.


Sitede yönetimin oluşturulabilmesi için ilk olarak binada kat maliki olan kimselerin en az üçte birinin genel kurul çağrısı üzerine toplantı yapılması gerekiyor.Site Yönetiminin seçimi, kat malikleri genel kurul toplantısında yapılıyor.


Yapılan toplantı sonrasında yönetime bir kişi seçilmesi halinde; göreve atanan kişi Site yöneticisi oluyor.Site yöneticisinin bazı hakları bulunuyor.


Site yöneticisinin hakları!


Kat Mülkiyetleri Kanun kapsamında site yöneticisi ile ilgili haklar 40. maddede şu şekilde yer alıyor:


IV - Hakları:

Madde 40 – Yönetici, kaide olarak vekilin haklarına sahiptir.


Kat malikleri,kendilerine düşen borçları ve yükümleri yönetici tarafından noterlikçe yaptırılan ihtara rağmen vaktinde ve tamamen yerine getirmezlerse, yönetici, hiçbir tazminat ödemeye mecbur olmaksızın, kendine ait sözleşmeyi feshedip yöneticilikten çekilerek bu yüzden uğradığı zararın tazminini kat maliklerinden isteyebilir.


Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir.


(Değişik: 13/4/1983 - 2814/13 md.) Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz. 



Site yöneticisi nasıl seçilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com