05 / 05 / 2024

Site aidatı ne zaman başlar?

 Site aidatı ne zaman başlar?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre sitedeki tüm maliklerin, ortak giderler için belirlenen aidatı ödemeleri gerekiyor.Peki site aidatı ne zaman başlar?


Site aidatı ne zaman başlar?

Site güvenliği,koşu parkuru, bahçe ve havuz bakımı, temizlik gibi ortak giderler, kat maliklerinden site aidatı adı altında alınan paralar ile karşılanıyor. 

Kat maliki, Kat Mülkiyeti Kanununa göre payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma  hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde yararlananlar da müştereken sorumlu oluyor.

Kanuna göre, site için hazırlanan yönetim planında sitenin ihtiyaçları belirlenip, bu doğrultuda ücret bedeli ve ödeneceği tarihler düzenleniyor ve söz konusu uygulamaya 7 gün içerisinde bir itirazın yapılmaması halinde, uygulama onaylanıyor.

Kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülüyor.Aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen süre içinde ödeme yapılmaması halinde, söz konusu kişiye dava açılıp,evden tahliyesi istenebiliyor.

Site aidatları yapı kullanma izni  veya Kat irtifakı belgesi alınma tarihinden önceki giderleri müteahhit kendisi karşılıyor.

Sitenin ortak giderlerini öncelikle müteahhit gerçekleştiriyor. Diğerlerine ve kendi bağımsız bölümlerine pay ediyor. Sonraki her satışta yeni kat malikleri aldıkları aydan itibaren oturmasalar da ödemek durumunda oluyorlar.


Site aidatı ödenmezse ne olur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com