19 / 04 / 2024

Site aidatlarında malik değişiminde sorumluluk!

Site aidatlarında malik değişiminde sorumluluk!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez "site aidatlarında malik değişiminde sorumluluk" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...


1.    Sitelerin ortak alan ve hizmetlerine yönelik oluşan harcamaların giderleri yönetim planına göre belirlenir.

 

2.     Yönetim planında böyle bir hüküm yoksa Kat Mülkiyet Kanununun ilgili hükmü geçerlidir.


3.    Giderlerin kendine düşen payından kat maliki sorumludur.


4.    Bu sorumluluk bağımsız bölümü sürekli kullananlarca ödenebilir, ödenmezlikte giderlerden hukuki sorumluluk bu kişileri de kapsar.


5.    Bu konuda asıl sorun, malik değişiminde, değişimden önce oluşmuş ancak tahsil edilemeyen aidatlardan ve gider avansından kim sorumlu olacaktır.

6.    Kat Mülkiyetine tabi taşınmazlarda hüküm aşağıdaki sıra ile kurulur.


a)    Resmi senet


b)    Yönetim planı


c)    Hukuki esaslara uygun alınmış malikler kurulu kararları


d)    Kat Mülkiyet Kanunu


e)    Medeni Kanun


f)    Genel Hükümler


7.    Eğer yukarıdaki sıralamalarda 6. maddede bahse konuda bir açıklama , hüküm yoksa  “malikler bağımsız bölümü edinimlerinden itibaren oluşan giderlerden sorumludur”


8.    Bununla birlikte, bir şekilde eskiden süregelen bir hizmetin tazminatı vs.’den doğan gider, o giderin oluştuğu andaki malike tahakkuk ve sonrasında tahsil edilir.


9.    8. maddeye somut örnek kapıcı-personel tazminatlarıdır. Bu tazminatların hesaplanıp da, yeni-eski malike düşen payının hesaplanması ve ayrı ayrı tahsili söz konusu değildir. Ancak yeni malik, hukukun genel hükümlerine göre, kendisi hesabını yapar ve alacağını iddia ile  takip edebilir.


10.    Malikler arasında özellikle bu konuda bir anlaşma varsa buna göre hareket edilir.


11.     Genellikle yönetim planlarında, resmi sentte bu konulara yer verilmediğinden, bu konuda da Yargıtayın yerleşmiş kararları yukarıdaki gibidir.


12.    Bu tip aidat ve diğer gider avanslarının icra takiplerine itiraz olmak da , mahkemeye taşınan itirazın iptali davaları da Yargıtayın bu kararlarına göre oluşmaktadır.


13.    İyi site yönetimi, kiracı-yeni malik kabullerinde, yönetim planının varsa usule uygun alınmış kurul kararlarının bu ve benzer konularındaki özetlerinden bir karşılama ve bilgilendirme özetli bir metin hazırlamalı ve taraflara veya muhataba tebliğ etmelidir.


14.    Bu konuda KMK hüküm bulunmadığından, kimi zamanda yeni malik ödeme yaptığından boşu boşuna mahkemeler meşgul edilmektedir.


15.    Özetle yerleşik Yargıtay kararlarına mahkeme öncesi uymakla siteler daha huzurlu, site yönetimleri ise prestijli ve güvenilir, saygın olurlar.


Nihat Dönmez (Site Yönetimleri Danışmanı)


www.konutsitesiyonetimi.com