25 / 04 / 2024

Riskli yapı yıkım kararına itiraz edilir mi?

Riskli yapı yıkım kararına itiraz edilir mi?

Riskli yapı tespiti yapılan binalar için yıkım süreci başlamış oluyor.Peki riskli yapı yıkmı kararına itiraz edilir mi? İşte riskli yapı yıkım kararına itiraz..


Riskli yapı yıkım kararına itiraz edilir mi?

Yapıların yıkılıp,yeniden inşası isteyenler, Bakanlık, belediye,il özel idaresi lisanslandırılıp,kurum ve kuruluşlara risk tespiti yaptırılıyor.


Riskli yapı başvurusu için tapu belgesi ve kimlik fotopisi yeterli oluyor.Risk tespiti için çoğunluk aranmıyor, 1 kişinin müracaat etmesi yeterli oluyor.Riskli yapılar, 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit ediliyor.


Altmış günden az olmamakla birlikte riskli olarak tapu kütüğüne kaydedilen binaların  yıktırılması isteniyor.

Peki riskli yapı yıkım kararına itiraz edilir mi?


Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için verilen altmış günlük sürede, bina, tüm kat maliklerinin rızası ile , eski bina yıkım ruhsatı çıkartılarak yıktırılıyor. 


Bina boşaltılmadığı takdirde, ikamet edilen yapıda bir kat maliki dahi yıkımı istemezse yıkım ruhsatı çıkartılamıyor.


Bu süre içinde de yapı, malik tarafından yıktırılmadığı zaman, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunuyor. (30 gün) 


Ancak yine yapı boşaltılmadığı sürece ikamet edilen binada bir kat maliki dahi yıkımı istemezse yıkım ruhsatı çıkartılamıyor. Bu süreçte ilgili maliklere  cezai yaptırımlar uygulanıyor.

Riskli yapı yıkım süreci nasıl işler?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com