12 / 04 / 2025

Riskli yapı tespiti zorunlu mu?

 Riskli yapı tespiti zorunlu mu?

Riskli Yapı Tespiti için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurarak tespit talebinde bulunmak mümkün oluyor.Peki riskli yapı tespiti zorunlu mu?


Riskli yapı tespiti zorunlu mu?

Riskli yapılar; riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı veya yapılar olarak ifade ediliyor.


Riskli yapının yıkılması için riskli olduğunun, Bakanlıkça lisans verilen kurum ve kuruluşlar tarafından onaylanması gerekiyor.


Riskli Yapı Tespiti için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurarak tespit talebinde bulunulabiliyor. Aynı şekilde yıkım işleri ve tahliye işlemleri için de İdareden yardım ve kredi istenebiliyor.


Riskli yapı tespiti talebi için, tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisinin temin edilmesi gerekiyor.  Bakanlık, zaman vererek maliklerden riskli yapı tespiti yaptırmalarını isteyebiliyor.  Tespit, verilen süre içinde yapılmazsa Bakanlık veya İdare tarafından yapılıyor. Peki riskli yapı tespiti zorunlu mu? 


Risk tespiti yaptırılması kanunen zorunluluk teşkil etmiyor. Fakat, Türkiye’de bir çok binanın yapımında kullanılan malzemelerin ve işçiliğin yeterli olmadığı, mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış olduğu, yine bina yapımında kullanılan beton kalitesinin düşük olduğu ve deprem açısından risk taşıdığı tespit ediliyor.


Bundan dolayı, binasında güven ve huzur içerisinde oturmak isteyen ve oturduğu binanın risk taşıyor olabileceğinden şüphelenen her kişinin risk tespiti yaptırması gerekiyor.

Riskli yapı tespit ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com