16 / 05 / 2024

Riskli yapı tespiti için gereken evraklar!

Riskli yapı tespiti için gereken evraklar!

Riskli alan tespiti için Bakanlıkça belirlenen yerlere başvuru yaparken bazı evraklar isteniyor.Peki riskli yapı tespiti için gereken evraklar nelerdir?İşte riskli yapı tespiti için gereken evraklar..


Riskli yapı tespiti için gereken evraklar!

Kentsel dönüşüm uygulamaları riskli alan ve riskli yapılar üzerinde gerçekleşiyor.Riskli yapı,riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapı olarak ifade ediliyor.


Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli alanlarda bulunan riskli yapıların yıkılması, yerine yeni yönetmeliklere uygun olarak yapılar inşa edilmesi gerekiyor. Riskli alan tespiti için kat maliklerinin birisinin başvurusu yeterli oluyor.


Kat malikleri yapılarını, Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespiti yaptırılabiliyor.Lisanslı kurum ve kuruluşlar herhangi bir alan ile sınırlı olmaksızın Ülke genelinde riskli yapı tespiti yapabiliyor.


Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniyor..Peki riskli yapı tespiti için gereken evraklar nelerdir?


Kat maliklerinin başvuru yapabilmesi için bazı evraklar gerekli oluyor. Riskli yapı tespiti için gerekli evraklar aşağıda yer alıyor;


*Lisanslı Firmanın İl Müdürlüğüne Dilekçesi

*Malikin Talep Dilekçesi 

*Malikin Tapu Belgesi Sureti 

*Malikin Kimlik Belgesi Sureti 

*Güncel Tapu Takyidat Belgesi 

*Vekaletname (Malik Adına Vekaleten İşlem Yapılması Durumunda)

*Yapının A.R.A.A.D.NET’ten Alınacak İnceleme Formu 

*Emlak Vergisi Bina Bildirimi 

*Bakanlık Teknik Eğitimine Katılım Belgesi Sureti 

*Jeoloji-jeofizik Mühendislerinin Oda Kaydı ve Beş Yıllık Tecrübelerini Gösterir Belge (Zemin Etüd Raporu Hazırlanması Durumunda Gerekli)

Riski yapı tespit ücretleri 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com