23 / 11 / 2024

Riskli yapı tespiti için gereken belgeler nelerdir?

Riskli yapı tespiti için gereken belgeler nelerdir?

Riskli yapı tespiti için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvuru yapmak gerekiyor. Peki riskli yapı tespiti için gereken belgeler nelerdir?


Riskli yapı tespiti için gereken belgeler nelerdir?

Riskli yapı, riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapı olarak ifade ediliyor.


Riskli yapının tespit süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanıyor. 6306 sayılı kanun uyarınca riskli yapılar öncelikle malikleri tarafından tespit ettiriliyor.


Vatandaşlar binalarını, Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara tespit ettirebiliyor. Bu aşamada herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile bu tespit yapılabiliyor. Peki riskli yapı tespiti için gereken belgeler nelerdir?


Söz konusu riskli yapı müracaatı için tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisinin temin edilmesi gerekiyor. Riskli yapılar, 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit ediliyor.


Yapılan tespitler neticesinde Riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapanlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildiriliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri raporları inceliyor, raporlarda eksik veya yanlış hususların bulunması durumunda raporlar ilgilisine iade ediliyor, diğer raporlar ise ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.

Riskli yapı tespit maliyeti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com