19 / 05 / 2024

Riskli yapı ne zaman yıkılır?

Riskli yapı ne zaman yıkılır?

Riskli alanlarda bulunan riskli yapılar tespit edilerek yıkılıyor, yerine imar ve deprem yönetmeliklerine uygun sağlam binalar inşa ediliyor.Peki riskli yapı ne zaman yıkılır?


Riskli yapı ne zaman yıkılır?

6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile belirtilen riski yapı, riskli alan içerisinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkıma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapı olarak tanımlanıyor. 


Bakanlıklar, belediyeler, il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespiti yaptırılabiliyor.


Tespiti yapılan ve yıkım kararı verilen  riskli yapıalrın belirlenen süre içinde yıkılması gerekiyor. Belirlenen süre içinde yıkılmayan riskli yapılar bakanlıkça yıktırılıyor.Peki riskli yapı ne zaman yıkılır?


Riskli yapıların süre içinde maliklerince yıktırılıp yıktırılmadığı, Müdürlükçe mahallinde kontrol edilir ve riskli yapı, malik tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunuluyor.


Verilen süreler içinde riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri; yıktırma masrafı öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor.


Usullere göre süresinde yıktırılmadığı tespit edilen riskli yapıların yıktırılması, Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildiriliyor. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılıyor veya yıktırılıyor.


Bakanlık veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın aynî ve şahsî hak sahiplerine bilgi veriyor.

Riskli yapılar nasıl tahliye edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com