18 / 04 / 2024

Riskli alan içerisinde kalan risksiz binaların durumu ne olacak?

 Riskli alan içerisinde kalan risksiz binaların durumu ne olacak?

Vatandaşlar yapılarını, Bakanlığa veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara tespit ettirebiliyor ve riskli olan yapılar yıkılıyor.Peki riskli alan içerisinde kalan risksiz binaların durumu ne olacak?


Riskli alan içerisinde kalan risksiz binaların durumu ne olacak?

Bir binanın riskli niteliğine sahip olabilmesi için, ekonomik ömrünü tamamlamış veya deprem gibi bir afetten hasar görmüş olması ve lisanslı şirketler tarafından yapılan teknik incelemeler sonucunda riskli olarak değerlendirilmesi şartı aranıyor.


Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda bir binanın risk teşkil ettiği tespit edilebildiği gibi, eğer binalar grubu risk teşkil ediyorsa riskli alan olarak ilan edilebiliyor ve Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.


Gerekli şartların yapıda bulunması durumunda bağlı olunan belediyenin alanındaki yapılaşmanın bine ve zemin yapılarının nasıl olduğuna dair tespit ile kentsel dönüşüm süreci başlamış oluyor. Kalitesiz bir yapılaşmanın veya sağlam olmayan bir zeminin tespiti halinde belediye bu bölgedeki teknik çalışmalarını arttırıyor. Yapılan çalışmalar AFAD'a yollanarak buradan onay çıkması halinde, daha sonraki aşama bakanlığa onaylatmak oluyor.


Bakanlar Kurulu'nun kararı resmi gazetede yayınlandıktan sonra söz konusu bölge, riskli alan olarak ilan ediliyor.Karara 15 gün içinde itiraz edilmemiş ise ilan edilen riskli yapılar için yıkım süreci başlamış oluyor.Peki riskli alan içerisinde kalan risksiz binaların durumu ne olacak? 

Risk tespitinin maliyeti ne kadardır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com