26 / 04 / 2024

Zeytinburnu NAKO arazisindeki dönüşümde yargı kararı!

 Zeytinburnu NAKO arazisindeki dönüşümde yargı kararı!

Bakanlar Kurulu tarafından İstanbul’daki 156 dönüm alana sahip Nakliyeciler Sitesi riskli alan ilan edildi. Danıştay, dönüşüm kararının hukuka aykırı olduğunu savunarak yürütmeyi durdurdu.


Zeytinburnu'daki 156 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu Nakliyeciler Sitesi 2014 yılında Akzirve Gayrimenkul tarafından satın alınmak istendi. 180 ortaklı İstanbul Nakliyat Ambarları İşletme Kooperatifi'ne (NAKO) ait arazideki 245 ambar için 750 bin dolar nakit, 250 bin dolarlık da daire teklifi sunuldu. Nakliyecilerin bir kısmı ise firmayla anlaşma sağlayamadı.


Şubat 2017'de alınan kararla sadece TIR'ların yanaştığı tek katlı yapıların bulunduğu arazi kentsel dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edildi. Gayrimenkullerini satmak istemeyen nakliyeciler ise anıştay 14. Dairesi'ne başvurarak konuyu yargıya taşıdı. Danıştay üyeleri, oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı aldı. 


Sözcü Gazetesi'nden İsmail Şahin'in haberine göre, Bakanlar Kurulu'nun riskli alan ilanının hukuka uygun olmadığı belirtilerek, “Alanın zemin yapısı, genel olarak konumu, ulaşım ağı ve altyapı durumu nedeniyle de riskli olmadığı anlaşıldığından, işlemin dayanağı teknik raporun yapıların can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak nitelikte olmadığı, dava konusu alanın riskli alan ilan edilebilmesi için kanun ve yönetmeliğin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır” açıklaması yapıldı.


Bakanlar Kurulu'nun riskli alan kararı almasından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü kentsel dönüşüm yasasına güvenerek anlaşma yapmayan malikleri paylarını satış kararı aldı. Maddi kayıp yaşamak istemeyen hak sahipleri Akzirve'nin hazırladığı sözleşmesi imzalamak zorunda kaldı.


TAZMİNAT İSTEYECEĞİZ

Nakliyeciler Sitesi arazisinde 40'a yakın hak sahibinin avukatı olan Pervin Çelik, “Danıştay kararıyla, yetersiz ve hatalı bir teknik raporla buranın riskli alan ilan edildiği ortaya çıktı. Davalar devam ederken 6 Ocak 2018'de, maliklere önceden bildirim yapılmadan ve zaman tanınmadan bir gecede zorla tahliye ve yıkım yapıldı. Bakanlık tarafından bu alanda yapılan uygulamalar ağır mülkiyet hakkı ihlallerine neden oldu” dedi. Hukuka aykırılıklara sebep olanlar ve yetkililer hakkında tazminat davası açacaklarını kaydeden Çelik, “Yürütmeyi durdurma kararına karşı itiraz hakkı yok. Alınan karar da iptal kararının sonuçlarını doğurur ve herkes tarafından uyulması zorunludur” açıklamasında bulundu.



 Zeytinburnu NAKO arazisindeki dönüşümde yargı kararı!


‘PROJEYİ ETKİLEMEYECEK'

Akzirve Gayrimenkul CEO'su İbrahim Maasfeh, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının projenin geliştirmesini etkilemeyeceğini belirterek, “Mevcut imar planlarına göre yapı ruhsatlarımızı alıp çalışmalara başladık. Nihayetinde karar aleyhimize sonuçlanırsa tapu ve belediye harçları yönünden bir sonucu olacaktır. İnşaatı veya projeyi etkileyen bir durum yok” diye konuştu.