28 / 04 / 2024

Mirasçılık belgesi ne işe yarar?

Mirasçılık belgesi ne işe yarar?

Mirasçılık belgesi, mirasçıları gösteren belge olarak biliniyor. Peki mirasçılık belgesi ne işe yarar? Mirasçılık belgesi nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Mirasçılık belgesi ne işe yarar?

Mirasçılık belgesi, veraset belgesi olarak da karşımıza çıkıyor. Mirasçılara mahkeme tarafından verilen ve mirasçı olduklarını gösteren, aksi sabit oluncaya kadar geçerli belge, mirasçılık belgesi olarak ifade ediliyor.Peki mirasçılık belgesi ne işe yarar? Mirasçılık belgesi nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı...

Söz konusu belge, kendisine miras kalan mirasçıların diğer ortakları ile hangi mirasçının hangi oranda mirasta hak sahibi olduğunu gösteriyor. Mirasçılık belgesi, almak için; TC kimlik numarası yazılı olan kimlik belgesinin ve başvuru temsilen yapılıyorsa vekaletname isteniyor.Bu belgelerle noterliğe gidilmesi ve noterlik tarafından verilen başvuru formunun doldurulması gerekiyor. Başvuru formu doldurulup, imzalandıktan sonra  Mirasçılık belgesi, noter tarafından doğrulanıyor.

Noter, başvuru üzerine nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit ediyor.Mirasçılığın tespitinde ilgili tarafından sunulacak güncel nüfus kayıt örnekleri veya noter tarafından elektronik ortamda temin edilecek kayıtlar esas alınıyor. 

Nüfus kayıt örneğinin elektronik ortamda temin edilememesi durumunda, bu kayıtlar noterce nüfus müdürlüğünden yazıyla da istenebiliyor.

İlgilinin nüfus kayıtlarına göre kanuni mirasçı olduğunun tespit edilmesi halinde özel kanunlardaki usuller de dikkate alınarak ilgiliye, miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi ve suretleri veriliyor.

Veraset ilamı kimler çıkarabilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com