22 / 11 / 2024

Mirasçılık belgesi hangi mahkemeden alınır?

Mirasçılık belgesi hangi mahkemeden alınır?

Mirasçılık belgesi; bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteriyor. Peki mirasçılık belgesi hangi mahkemeden alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Mirasçılık belgesi hangi mahkemeden alınır?

Veraset ilamı oalrakta bilinen mirasçılık belgesi, bir kimsenin vefatının ardından bıraktığı mirası, yasal mirasçıları ve mirasçıların oranlarını gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.


Mirasçılık belgesi, almak için; TC kimlik numarası yazılı olan kimlik belgesinin ve başvuru temsilen yapılıyorsa vekaletname gerekiyor. Bu belgelerle noterliğe gidiliyor ve noterlik tarafından verilen başvuru formu dolduruluyor.


Mirasçılık belgesi alındıktan sonra tapuda miras kalan taşınmazların intikali yapılır. Bunun için tek mirasçı müracaat edebileceği gibi, tüm mirasçılar birlikte de intikal işlemlerini yapabiliyor. Burada belli oranlarda harçta ödenmesi gerekiyor. Peki mirasçılık belgesi hangi mahkemeden alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Mirasçılık belgesi; 01.10.2011 tarihine kadar yalnızca sulh hukuk mahkemesinden alınabiliyordu. Fakat, 6217 sayılı İdari Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1512 sayılı Noterlik Kanununda yapılan değişiklik sonucunda, 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor. 

Mirasçılık belgesi istemi dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com