Bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için mantolama yapılıyor?Peki mantolama ne zaman yapılır?
Mantolama ne zaman yapılır?
Mantolama dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir bakıma manto içine alınması yani ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması olarak ifade ediliyor.
Meskene mantolama yapıldıktan sonra, içerideki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Böylece binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor.
2000 yılında Resmi Gazeteye yayımlanan yönetmelik ile mantolama zorunlu hale geliyor. Bu yönetmeliğe göre yeni yapılan binaların, mantolaması da yapılarak inşaatının tamamlanması gerekirken, eski binalar için de bu zorunluluk söz konusu oluyor.
Eski binaların da yönetmeliğe göre 2017 yılına kadar mantolama yaptırıp, enerji kimlik belgesini almaları gerekiyor. Aksi takdirde 2017 tarihinden itibaren mantolaması yapılmamış bir mesken için alım satım ve kiralama gibi işlemler yapılamıyor.
Mantolama ne zaman yapılır?
Çoğunlukla kış aylarında mantolama yapmak tercih edilmiyor daha çok yazın yaptırılıyor. Bunun nedeni ise kış mevsiminde hava sıcaklıklarının geceleri eksi değerlere inmesi nedeni ile kullanılan malzemeler çimento bazlı ve suyla karıştırıldığı için içindeki su donmuş oluyor.
Bununla birlikte sabah da yüksek değerlere çıktığında ısı değerleri tekrar çözülüyor, bu nedenle dayanıklılık sağlanamıyor ve uygulanılan yapıştırıcılar tutmuyor. İş güvenliği de kış aylarında yağışın artması sebebi ile de önem teşkil ediyor. Bu nedenlerden dolayı kış aylarında mantolama yapılmıyor.
Mantolama nerelere yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com