16 / 04 / 2024

Mantolama zorunluluğu kalktı mı 2016?

Mantolama zorunluluğu kalktı mı 2016?

Mantolama; yapıların dış ortamla arasındaki ısı transferini minimuma indirmek için, ısıtma ve soğutma enerji tüketimlerini azaltma amaçlı yapılan işlemler oluyor. Peki Mantolama zorunluluğu kalktı mı 2016? diyorsanız işte yanıtı...


Mantolama zorunluluğu kalktı mı 2016?

Binalarda mantolama işlemi, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir nevi manto içine alınması, ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması olarak karşımıza çıkıyor.


Mantolama; sadece kışın içerideki sıcak havanın dışarı kaçması anlamına gelmiyor.  Aynı zamanda yaz ayalarında da içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasına engel oluyor ve iç kısımlarının ısı kaybını en aza indirgiyor. Mantolama denilen sistem günümüzde en yaygın ısı yalıtım sistemi olarak biliniyor.


Mantolama iyi olan bir yapıda ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin daha az kullanılması ve ısıtma ve soğutma sistemlerinizden kaynaklanan giderlerin daha ekonomik rakamlara indirilmesinede yardımcı oluyor.   Peki 

 Mantolama zorunluluğu kalktı mı 2016? diyorsanız işte yanıtı...


Eski yapılarda mantolama yaptırma zorunluluğu ile Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu birbirine karıştırılabiliyor. Bu konuda Bakanlık tarafından verilen açıklamaya göre 2017 yılına kadar bu belgenin alınması zorunluyken, mevcut binalar için mantolama yapma zorunluluğu bulunmuyor.Bu konuda Bakanlıktan 15/12/2011 Tarih ve 110 sayılı açıklama şu şekilde:


“… 5.12.2008 Tarihli ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin’ geçici 3. maddesine göre, -mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir- denilmektedir.

Bu maddeye göre, mevcut binalar için 2.5.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmemektedir…”

Mantolama yapılırken dikkat edilmesi gerekenler!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com