24 / 04 / 2024

Mantolama nerelere yapılır?

 Mantolama nerelere yapılır?

Isı yalıtım tekniği olan mantolama, bina yüzeyinin boşluk kalmayacak şekilde kaplanmasını ifade ediyor.Peki mantolama nerelere yapılır?işte mantolama yapılacak yerler..


Mantolama nerelere yapılır?

Bina yüzeyinin boşluk kalmayacak şekilde kaplanması mantolama olarak ifade ediliyor.Mantolamanın iç cephe mantolama,dış cephe mantolama, çift duvar arası mantolama, döşemelerde ve zeminde mantolama ile teras zeminine mantolama gibi çeşitleri bulunuyor.


Mantolamanın Yazın aşırı ısınmayı engellemesi,ses yalıtımına katkı sağlaması,binanın ömrünü uzatması,yapılardaki ısı dağılımını dengelemesi gibi pekçok yararı bulunuyor


Söz konusu mantolama işlemleri,binada tek bir dairenin korunması için değil,  tüm binanın ısıya karşı izolasyonu amacı ile yapılıyor.


Anayapının izolasyonu için yapılan masraf ortak gider olarak kabul ediliyor ve başka türlü anlaşma olmadığı sürece kat maliklerinin arsa payına göre masrafa katılmaları gerekiyor.Peki mantolama nerelere yapılır?


Dairelerin tavanları ortak alanlar kısmına girmiyorsa, dükkan tavanları da ortak alanlar kapsamına girmiyor. Dolayısı ile orada yapılacak mantolama işleminin kat malikleri kurulu tarafından değil, oranın kat maliki tarafından karşılanması gerekiyor.


2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan  Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunlu hale getiriliyor.


Yeni yapılacak olan inşaatlarda mantolama yapılarak tamamlanması gerekirken,eski yapıların ise 2017 yılına kadar mantolama yaptırması gerekiyor.


Mantolama nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com