28 / 03 / 2024

Mantolama ne kadar sürer?

Mantolama ne kadar sürer?

Binaları soğuğa veya sıcağa karşı koruma amacıyla özel malzemeyle kaplanan ısı yalıtım sistemi adı da verilen mantolama ne kadar sürer?


Mantolama ne kadar sürer?

Tüm binanın ısıya karşı izolasyonu amacıyla yapılan mantolama; 2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile zorunlu hale geliyor. 


Mantolama binaları soğuğa veya sıcağa karşı korumak amacıyla yapılıyor.Mantolamaya ısı yalıtımı adı da veriliyor.Dış cephe mantolaması iyi olan bir yapıda ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin daha az kullanılması ve ısıtma ve soğutma sistemlerinden kaynaklanan giderlerin daha ekonomik rakamlara indirilmesine de yarıyor.Daha az yakıt kirliliği oluyor ve binaların da ömrü uzamış oluyor.Peki mantolama ne kadar sürer?


Dış cephe mantolama uygulama süresi, binanın metrajına, binanın mimarisine, uygulanacak olan ekibin sayısına ve hava koşullarına göre farklılık gösteriyor.


Normalde ortalama 1000 m² lik bir bina, olumsuz koşullar olmadığı takdirde aşağı yukarı 35 ila 40 gün içerisinde bitiyor. Mantolama çalışmasına ait iş süresi önemli oluyor ancak zamanında bitirilecek diye uygulamada uyulması gereken kuruma sürelerinin ve uygulamada tatbik edilmesi gereken kıstaslarının atlanmadan bir fiil uygulanması önem arz ediyor.


Belirli bir sürede uygulamanın bitirilmesi gerekiyorsa ekip sayısı arttırılarak ve kurulan iskele sayısı çoğaltılarak belirlenmiş olan metrajlar çok daha kısa süre içerisinde bitirilebiliyor. 


Örneğin 12.000 m² lik bir site  uygulamasında 45 gün gibi bir sürede 50 kişilik bir kadro ve 5000 m² lik bir iskele ile rahatlıkla bitirilebiliyor.

Yeni binalarda mantolama zorunlu mu?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com