02 / 05 / 2024

Mantolama fiyatları nasıl hesaplanır?

 Mantolama fiyatları nasıl hesaplanır?

Genellikle yazın yapılması tercih edilen mantolama,bir ortamdan dışarıya enerji akışı ile ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirmek için yapılıyor.Peki mantolama fiyatları nasıl hesaplanır?Mantolama m2 fiyatı nedir?


Mantolama fiyatları nasıl hesaplanır?

Cephe kaplama olarakta adlandırılan mantolama binalardaki dışarıdan içeriye ve içeriden dışarıya olan enerji akışını azaltmak için yapılıyor.Resmi Gazetede 2000 yılında yayınlanan  Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunlu hale getiriliyor.


Binalarda ısınma ve serinleme amaçlı kullanılan kombi, kalorifer, klima ve benzeri cihazların sarf ettikleri enerji, dış cephe mantolama uygulamaları ile yüzde 50 azaltılabiliyor. Eğer binaların temel ve çatılarında da mantolama yapılmışsa bu oran yüzde 60’lara kadar çıkabiliyor. 


Yeni inşa edilecek yapıların mantolaması yapılarak inşaatının tamamlaması zorunlu hale gelirken,eski binaların 2017 ye kadar mantolama işlemleri yapmaları gerekiyor.Uygulanmadığı takdirde bazı cezalar söz konusu oluyor.Peki mantolama fiyatları nasıl hesaplanır?


Mantolama maliyeti yapıdan yapıya değişiklik gösteriyor.Mantolama fiyatını etkileyen maddeleri şu şekilde sırayabilirz:

-Yapının yeri (dış etmenler, iklim uygulanacak malzemenin seçimini etkiler)

-Kullanılan malzeme

-Yapının boyutu

Y-apının mantolamaya uygunluğu

-Profilin oluşturulacağı alanın uygunluğu

-Firmadan firmaya değişen işçilik maliyeti


Mantolamada maliyet metrekareye göre hesaplanıyor.Metrekare maliyeti 50 liradan başlayıp 150 TL ye kadar çıkabiliyor. Mantolama işleminin,tecrübeli olan ve kaliteli malzeme kullanan firmalara yaptırılması gerekiyor.

Mantolama ne zaman yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com