Farklı iki ortam ve sıcaklıktaki ısı transferini engellemek amacıyla yapılan işlem mantolama olarak ifade ediliyor. Peki mantolama nasıl yapılıyor? diyorsanız işte yanıtı..
Mantolama nasıl yapılıyor?
Mantolama binaların giydirilmesi işlemi olarak ifade ediliyor. Tanım olarak, “ısı yalıtımını sağlamaya yarayan işlem” deniyor. Binaların mantolama işlemi, genel olarak dış cephenin işlem görmesi sebebiyle, dış cephe mantolama adı altında inceleniyor. İçinde yaşanılan yapıların dış duvarına uygulanan ısı yalıtım işlemleri ve bu işlemlerin bütününden oluşan sisteme, dış cephe mantolama işlemi adı veriliyor.
Bu uygulama ile, binanın içindeki hava muhafaza edilmiş oluyor. Böylece, içerideki sıcak hava dışarı çıkamayacağı gibi, dışarıdaki soğuk hava da bina içine giremiyor. Peki mantolama nasıl yapılıyor? diyorsanız işte yanıtı..
Öncelikle dış cephe mantolamada ilk olarak subasman profilleri yerleştiriliyor. Yerleştirme işlemi su terazisiyle yapılıyor.
Plaka yapıştırma uygulamasına geçiliyor. Bu plakalar strofor, taş yünü, fugalı vb. olabiliyor. Plakalar özellik bakımından farklılık gösteriyor. Bu yüzden çalıştığınız firmaya hangi plakayı kullandıklarını, ve özelliklerini sormayı ihmal etmeyin. Plaka yapıştırma için genellikle çerçeve methodu uygulanıyor. Yani, yapıştırıcılar plakaların çevresini tamamiyle kaplayacak şekilde sürülüyor, orta kısımlara bir ya da iki öbek halinde bulanıyor. Yapıştırma işleminden sonra, 1 gün yapıştırıcının kuruması için bekleniyor.
Plakaların yapıştığından emin olunduktan sonra, dübelleme işlemine geçiliyor. Dübeller, plakaların birleşim yani ek yerlerine gelecek şekilde atılıyor. Plakaların orta kısımlarına da birer tane dübelleme gerçekleştiriliyor. Eğer binanız yüksekse, son katlara doğru dübel sayısı artırılıyor.
Dübelleme bittikten sonra, sıva uygulamasına geçiliyor. Plakaların üzerine kalın bir şekilde bir kat sıva uygulanıyor. Kalın sıva uygulamasının ardından file yerleştirilir ve onun üzerine de ince bir sıva uygulaması gerçekleştiriliyor. Bu işlemin ardından da, yine 1 gün bekleniyor.
Sıvalar kuruduktan sonra dekoratif kaplama uygulanıyor. Dekoratif kaplamanın püf noktası, herhangi bir çıkıntıyı önlemek için cepheleri bir seferde kaplanıyor. Binanın dekoratif kaplaması tamamlandıktan sonra mantolama süreci tamamlanmış sayılıyor. Artık binalar dilediği bir renge boyanabiliyor.
Mantolama ne işe yarar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com