Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen kimseler gerekli şartlara uygun olduklarında bankadan konut kredisi alabiliyor. Peki konut kredisi ödenmediği zaman ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
Konut kredisi ödenmediği zaman ne olur?
Banka ve finans kuruluşlarının, ev ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türüne konut kredisi adı veriliyor. Konut kredisi, bankacılar arasında mortgage kredisi, halk arasında da ev kredisi olarak da ifade ediliyor.
Konut kredisi evin teminat altına alınması (ipotek) şartıyla veriliyor. Konut kredisi tamamıyla ödendiğinde ipotek kaldırılıyor.Konut kredisi vermeden önce banka kredi alacak kişilerde kredibilite şartları arıyor.
Konut kredisi genelde alınacak evin yüzde 80'ine kadar kullandırılıyor: yani alınacak konutun yüzde 20'sini peşin ödeniyorsa yüzde 80'ine konut kredisi alınabiliyor.
Konut kredisi kullanabilmek için ilk olarak kredi kullanılmak istenilen bankaya başvuru yapılması gerekiyor. Bu başvuru işlemi internet üzerinden de yapılabiliyor. Başvurunun kabul edilmesinin ardından banka kredi kullanılmak istenen eve ekspertiz gönderiyor ve kredi için değer tespiti yapılıyor.
Yapılan tespitler sonucunda eve ne kadar konut kredisi verileceği belirleniyor.Peki konut kredisi ödenmediği zaman ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
Konut kredisi iki ay üst üste ödenmezse üçüncü ay banka ihtarname çekiyor. Dördüncü ayda ise yasal süreç başlatılıyor.
Kredi taksit borcunun 2 aydan fazla süreyle ödenmediği takdirde banka ev üzerindeki haklarını kullanma yetkisine sahip oluyor. Banka, tüketiciye 1 ay daha süre tanıyor. Borcun yine bu süre zarfı içinde ödenmemesi halinde banka, evi şatışa çıkarabiliyor.
Konut kredisi kaç günde sonuçlanır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com