26 / 04 / 2024

Konut kredisi nasıl kapatılır?

 Konut kredisi nasıl kapatılır?

Konutun teminat altına alınması şartıyla verilen tüketici kredisine konut kredisi adı veriliyor.Peki konut kredisi nasıl kapatılır?


Konut kredisi nasıl kapatılır?

Mesken sahibi olmak isteyen kimseler, bankalardan konut kredisi kullanabiliyor. Böylece uzun vadede düşük faiz oranları ile kredi taksitleri ödenerek ev sahibi olunabiliyor. 


Kredi kullanmak için ilk başvuru bankaya gidilerek yapılabileceği gibi; internet üzerinden online olarak başvuru da yapmak mümkün oluyor. Ön talebin onaylanması halinde kredi için resmi süreç başlıyor.


Konut kredisi başvuru sürecinde, eksper raporu ile gayrimenkulün değeri belirleniyor. Eksper Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanıyor. 


Bu raporda belirlenen miktar, bankaların vereceği kredi tutarı olmuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı gereğince, ancak evin yüzde 75'ine kredi veriliyor.


Buna göre, konut kredisinde peşinat oranı yüzde 25 olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredisi verildikten sonra kalan peşinatın tüketici tarafından ödenmesi gerekiyor.


Kredi talebinin onaylanması durumunda kredinin kullandırımı için tapu ipotek işlemleri yapılıyor ve banka evi satan kişiye hesap açarak ödemeyi yapıyor.Peki konut kredisi nasıl kapatılır? 


Konut kredisi ödemeleri bittiği takdirde kapatılıyor. Ancak bazı kimseler konut kredisini erken kapatmak isteyebiliyor.Bu durumda kişiler konut kredisini erken ödemek hususunda bankaya erken kapama ücreti ödemek zorunda kalıyor.

Konut kredisi erken ödeme cezası ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com