20 / 04 / 2024

Konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?

Konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul almak için konut kredisi kullanan kişiler, kredi kullandıkları faiz oranlarından daha düşük faiz oranları ile karşılaşabiliyor.Peki konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?


Konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?

Taşınmaz sahibi olmak isteyen vatandaşlar, bankaların diğer kredi türlerine oranla düşük faizli ve uzun vadeli kredi ürünleri olan konut kredilerinden yararlanabiliyor.


Konut kredisi kullanılması için, başvuru yapan kişinin ve kredi kullanılmak istenen gayrimenkulün aranan koşullara uygun olması gerekiyor. Aksi takdirdeyapılan konut kredisi başvuruları onaylanmıyor.


Başvurusu kabul edilen tüketicilere bir ödeme planı hazırlanıyor. Ödeme planı dahilinde toplam borç ve taksit süresi ile borca eklenen kredi faizleri belirtiliyor.


Bu şekilde gayrimenkul almak için konut kredisi kullanan kimseler, kredi kullandıkları faiz oranlarından daha düşük faiz oranları ile karşılaşabiliyor.Peki konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?


Faiz oranı

MADDE 36 – (1) Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilir.


(2) Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilir. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemez. 


Oranın değişken olarak belirlenmesi hâlinde ise, başlangıçta sözleşmede belirlenen oran, dönemsel geri ödeme tutarı başlangıçta sözleşmede belirlenen azami dönemsel geri ödeme tutarını aşmamak koşuluyla ve sözleşmede belirlenecek yurt içinde veya yurt dışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan endekslerden en düşük olanı baz alınarak değiştirilebilir. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi şarttır. Bu amaçlarla kullanılabilecek referans faizler ve endeksler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir.

Haziran ayı konut kredisi faiz oranları 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com