20 / 04 / 2024

Konut kredisi erken ödeme cezası var mı?

 Konut kredisi erken ödeme cezası var mı?

Konut kredisi kullananlar, kredi borçlarını zamanından önce kapatmak isteyebiliyor.Peki konut kredisi erken ödeme cezası var mı?Konut kredisi erken kapatılırsa ne olur?


Konut kredisi erken ödeme cezası var mı?

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar yeterli nakit parası bulunmadığı için bankalara konut kredisi için başvurabiliyor. Bu durumda uzun vadede düşük faiz oranları ile konut sahibi olunabiliyor.


Kredi kullanım sürecinde tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılmasına yönelik sözleşmeler, konut finansmanı sözleşmesi olarak ifade ediliyor.


Konut kredisi alan kişiler kredilerini kimi zaman erken kapatmak isteyebiliyor.Bu durumda, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü oluyor.


Peki "konut  kredisi erken ödeme cezası var mı?Konut kredisi erken kapatılırsa ne olur?"diyorsanız işte yanıtı..


Konut kredisi erken ödeme cezası yargıtay kararına göre, finansman kuruluşları, miktarı 112 milyar lirayı aşan kredilerin erken ödenmesi halinde, tüketiciden erken kapama ücreti talep edebiliyor.


Konut kredisi erken ödeme cezası, ödeme planı değişikliğinden dolayı bankaların kar oranının düşmesinden dolayı alınıyor. Çünkü yeniden yapılanmaya gidildiğinde kredi faiz oranı düştüğünden bankanın karı da düşüyor.Bu nedenle açığı kapatmak için bankalar erken ödeme cezası alma yoluna gidiyor. 

Devlet konut desteği nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com