28 / 04 / 2024

Konut kredisi erken kapama cezası 2015!

Konut kredisi erken kapama cezası 2015!

Yeterli parası bulunmayıp bankadan konut kredisi çeken vatandaşlar,konut kredilerini erken kapattıklarında para ceza ödeyebiliyor.Peki konut kredisini erken kapatma cezası 2015 ne kadar?İşte Konut kredisi erken kapama cezası 2015..


Konut kredisi erken kapama cezası 2015!

Konut sahibi olmak isteyip yeterli parası bulunmayan kişiler bankalardan konut kredisi çekebiliyor.Konut kredisi başvurusu onaylanırsa konut kredisi için gerekli belgeler isteniyor.


Konut kredisi için nüfus Cüzdanı fotokopisi veya noter tasdikli sureti,ikametgah belgesi veya her hangi bir kuruma ait son 3 aylık fatura,maaş bordrosu yada gelir gösterir nitelikte belge,alınacak konutun tapu fotokopisi,varsa tapu fotokopileri, kira kontratları veya diğer gelir olarak gösterilebilecek belgeler ve on aya ait maaş bordrosu veya şirket yazısı gerekiyor.


Konut kredisi alındıktan sonra vatandaşlar borcunu erken kapatmak isteyebiliyor.Tüketici Hakları Kanununa göre, tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabiliyor ve konut finansmanı borcunun tamamını da erken ödeyebiliyor. 


Konut kredisi erken kapama cezası 2015!

Sözleşmede yer verilmek şartıyla faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemiyor.


Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.


Yargıtay Kararına göre, bankalar, miktarı 112 milyar lirayı aşan kredilerin erken ödenmesi halinde, tüketiciden erken kapama ücreti talep edebiliyor.



Konut kredisi ne demektir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com