18 / 05 / 2024

Konut kredisi ekspertiz kriterleri nelerdir?

Konut kredisi ekspertiz kriterleri nelerdir?

Konut kredisi kullanarak konut sahibi olmak isteyen kimselerin konutları banka tarafından gönderilen ekspertizler tarafından inceleniyor. Peki konut kredisi ekspertiz kriterleri nelerdir?


Konut kredisi ekspertiz kriterleri nelerdir?

Konut kredisi, kişilere konut edinmeleri amacıyla veya sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. 


Konut kredisi, banka ve finans kuruluşlarının gayrimenkulü ipotek altına alması karşılığında verdiği kredi olarak da biliniyor.


Bankalar, konut kredisi vermeden önce konutu incelemesi için konuta ekspertiz gönderiyor. Banka tarafından gönderilen ekspertizin hazırladığı sonucunda verilecek olan kredi tutarı belirlenmiş oluyor. Peki konut kredisi ekspertiz kriterleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..


Bir konutun değerinin belirlenmesi işi olan ekspertiz, uzman tarafından gerçekleştiriliyor. Ekspertiz çalışmasında şu kriterleri dikkate alıyor; 


*Gayrimenkulün açık adresi

*Kime ait olduğu /türü

*Kaç yaşında olduğu

*İmar durumu 

*Ulaşım özellikleri 

*Fiziki durumu 

*Altyapısı


Konutun stenen krediye uygun olup olmadığı yukarıdaki bilgilere göre  ekspertiz çalışması neticesinde ortaya çıkıyor. Buna göre, satın alınacak konutun talep edilen krediye uygunluğu konutun değerinin belirlenmesiyle oluşuyor. Eksper hazırladığı raporu bankaya sunuyor.

Konut kredisi ekspertiz raporu nereden alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com