03 / 05 / 2024

Konut kredisi alma koşulları nelerdir?

Konut kredisi alma koşulları nelerdir?

Sabit bir geliri olan ancak konut almak için yeterli nakit parası bulunmayan kişiler konut kredisi alarak ev sahibi olabiliyor.Peki konut kredisi alma koşulları nelerdir?


Konut kredisi alma koşulları nelerdir?

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması koşuluyla verilen bir tüketici kredisi olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredisinde başvuru yapılması için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Konut kredisi başvurusunda gereken evraklar nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir belgesi olarak sıralanabiliyor.Peki konut kredisi alma koşulları nelerdir?


Konut kredisisi alamk için bazı koşulları taşıyor olmak gerekiyor.Konut kredisi alma koşulları, kişiye ve alınacak konuta göre değişkenlik gösteriyor. Konut kredisi alacak tüketicide aranan özellikler; aylık gelir gider durumu, maaş ve maaş dışı gelir belgeleri, geçmiş dönem ödeme bilgileri (kredi skorlaması)dir.


Konutta aranan koşullar; İnşaat ruhsatı, kat irtifakı, kat mülkiyeti gibi tapulardan en az birinin olması gerekiyor. Alınacak konut inşaat halinde ise, banka kendi anlaşmalı olduğu inşaat projelerinden kredi vermeye yönlendiriyor.


Banka başvurunun onaylanmasının ardından kredi tutarının belirlenmesi için bir eksper görevlendiriyor. Eksperler banka tarafından seçilebildiği gibi müşteri kendisi de seçebiliyor.  


Ekspertiz evlerin değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapıyor. Ekspertiz raporunda evin değerini düşürebilecek olası ihtimallere yer veriliyor.


Ekspertiz raporunda evin türü ve inşaatın özelliklerine de yer verdikten sonra ilgili belediyede söz konusu evin ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor.Rapor kontrol edilip, ilgili kredi kuruluşuna gönderiliyor. Son olarak da banka ekspertiz raporunu göz önünde bulundurarak kredi miktarını belirliyor.

İnternetten konut kredi başvurusu yapılır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com