26 / 06 / 2024

Konut çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanır?

Konut çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanır?

Belediyelerin çevre temizlik hizmeti için ödenen çevre temizlik vergisi,konutlarda ve işyerlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor.Peki konut çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanır?


Konut çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanır?

Tüm konut ve dükkan sahiplerinin, gayrimenkullerinin bulunduğu ilçenin belediyesine ödemek zorunda olduğu vergiye çevre temizlik vergisi adı veriliyor. 


Vergi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan taşınmazların kullanıcıları tarafından ödeniyor.Taşınmaz malda kiracı olması durumunda vergiyi kiracı ödüyor.


Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi meskenlerde su faturalarına yansıtılıyor.Ancak işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için verginin belediyeye giderek ödenmesi gerekiyor. Vergi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. 


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen çevre temizlik vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Buna göre, 2015 yılı çevre temizlik vergisi birinci taksit son ödeme tarihi 1 Haziran olarak karşımıza çıkıyor.Peki konut çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanır?


Çevre temizlik vergisi konutlarda ve işyerlerinde farklı tutarlarda hesaplanıyor.1/1/2015 tarihinden itibaren konutlar ile ait çevre temizlik vergisi aşağıdaki tutarlara göre tahsil ediliyor.


Konutlara Ait Çevre Temizlik Vergisi


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.

Çevre temizlik vergisi zamanında ödenmezse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com