18 / 05 / 2024

Kiracı tahliye taahhütnamesi nedir?

Kiracı tahliye taahhütnamesi nedir?

Mesken,işyeri kiralamalarında, taraflar arasında yapılan anlaşma için kira sözleşmesi imzalanıyor.Peki kiracı tahliye taahhütnamesi nedir? Kiracı tahliye taahhütnamesi ne işe yarar?


Kiracı tahliye taahhütnamesi nedir?

Gayrimenkul kiralamalarında, taraflar arasında yapılan anlaşma için kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme, taşınmaz sahibinin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiralayana bırakmayı, kiralayanın da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Sözleşmeyi imzalayan taraflar bazı haklara sahip oluyor. Kiracıdan kira sözleşmesi süresi boyunca haklı bir neden olmadıkça evde çıkarılamıyor.


Buna karşın kiracı, kiraladığı taşınmaz malı belli bir tarihte boşaltacağına dair bir belge imzalıyor. Bu imzaladığı belge kiracı tahliye taahhütnamesi olarak ifade ediliyor. 


Peki kiracı tahliye taahhütnamesi nedir? Kiracı tahliye taahhütnamesi ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı..


Gayrimenkul kiralamalarında kiracı tahliye taahhütnamesi vererek, gayrimenkulü ne zaman tahliye edeceğini bildirebiliyor. Bu şekilde taahhüt veren kiracının belirtilen tarihte gayrimenkulü boşaltması gerekiyor. 


Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması için bazı koşullara uygun olması gerekiyor. Öncelike taahhüdün sözlü değil, yazılı yapılmış olması gerekiyor. 


Aynı zamanda tahliye taahhüdünün ilk kira yılını takip eden yıllardan sonrası için verilmiş olması gerekiyor. Aksi halde kiracının verdiği tahliye taahhütnamesi geçersiz kabul ediliyor. 

Kiracı tahliye taahhütnamesi nasıl doldurulur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com