17 / 05 / 2024

Kiracı aidat ödemiyor ne yapmalıyım?

 Kiracı aidat ödemiyor ne yapmalıyım?

Apartmanın ihtiyaçları doğrultusunda kat maliklerinden belirlenen oranda aidat isteniyor.Kiracının da bu aidata katılması gerekiyor. Peki kiracı aidat ödemiyor ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı..


Kiracı aidat ödemiyor ne yapmalıyım?

Bir gayrimenkul için ödenmesi gereken giderler arasında aidat giderleri de bulunuyor. Aidat giderleri günlük olarak verilen temizlik, güvenlik gibi hizmetler için ödeniyor.


Kiracılar, kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi aidar giderlerini ödemek zorunda oluyor. Ayrıca kiralanan evde, kullanımdan dolayı meydana gelen arızaların masrafları da kiracı tarafından ödeniyor.


Kat Mülkiyeti Kanununda bu konuyla ilgili yer alan bilgiler şu şekilde:


Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:


-Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;


-Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;  katılmakla yükümlüdür.


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.


Peki kiracı aidat ödemiyor ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı..


Aidatını ödemeyen kiracı hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor. 

Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com