17 / 05 / 2024

Kiracı aidat ödemezse ne yapılır?

 Kiracı aidat ödemezse ne yapılır?

Apartmanlarda yada sitelerde toplanan apartman aidatı,temizlik, bekçi, bahçıvan, kapıcı ortak giderler için hem kat maliklerinden hem de kiracılardan tahsil ediliyor.Peki kiracı aidat ödemezse ne yapılır?


Kiracı aidat ödemezse ne yapılır?

Sitelerde veya apartmanlarda oturan sakinlerin uymaları gereken bazı kurallar bulunuyor.Bu kuralların içinde aidat ödemeleri de karşımıza çıkıyor.Borçlar Kanununda bu konuya ilişkin yasal düzenlemeler bulunuyor.


Temizlik,bakım,apartman giderleri,kapıcı ödemeleri gibi hizmetler karşılığında haftanın yada ayın belli dönemlerinde apartman yöneticileri tarafından apartman aidatı toplanıyor.


Söz konusu apartman aidatının ne kadar olacağına kat malikleri kurul toplantısında karar veriliyor.Aidatın ne zaman ödeneceği, ne kadar ve nasıl ödeneceği gibi hususlar yine  kat malikleri kurulu toplantısında belirleniyor.Kanunen kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılıyor.Belirlenen apartman aidatının düzenli olarak ödenmesi gerekiyor.


Apartmanda ikamet eden tüm kat sakinlerin aidatı ödemesi gerekiyor. Kat maliki veya kiracı olması aidat ödemelerinde bir değişiklik yaratmıyor. 


Aidatını ödemeyen kiracı için birtakım yaptırımlar söz konusu olabiliyor.Sürekli olarak borcunu ödemeyen kiracı için dava açılıp,icra takibi başlatılabiliyor,kiracının tahliyesi istenebiliyor.


Kat Mülkiyeti Kanunundaki yeni düzenlemelere göre aidatını ödemeyen kiracının aidat borcundan artık ev sahibi de sorumlu tutuluyor.Ödenmeyen aidat mülk sahibinden tahsil ediliyor.


Apartman aidatı nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com