26 / 04 / 2024

Kira vergisi beyannamesi için son 7 gün!

Kira vergisi beyannamesi için son 7 gün!

Kira gelir vergisi mükelleflerinin, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi kira gelirleri için 25 Mart 2015 tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Buna göre kira vergisi beyannamesi için son 7 gün..


Kira vergisi beyannamesi için son 7 gün!

2014 yılı boyunca mesken ve iş yerlerinden aldığı kira geliri için istisna tutarı 3 bin 300 lirayı aşanlar ile iş yeri kira geliri için stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan brüt 27 bin lirayı, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sının olan bin 400 lirayı aşanların, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. 


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. Hesaplanan vergi, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine, tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor. 


Beyannameler ise vergi dairesine verilebildiği gibi Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' ile online olarak internet üzerinde de beyanname verilebiliyor.


Beyan vermek için hem vergi dairesine gidemeyen, hem de internet kullanamayan yaşlı ev hasta mükellefler için de VİMER adında ayrı bir uygulama bulunuyor.Beyanname vermeye gidemek olanlar Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor. Peki kira vergisi beyannamesi son günü ne zaman? 


2014 takvim yılı içerisinde taşınmaz kira geliri elde edenler için, gelir vergisi beyanname verme süresi 25 Mart 2015 tarihinde sona eriyor.Buna göre kira vergisi beyannamesi için son 7 gün bulunuyor.


Kira gelirlerini beyan etmeyenlere ödeyecekleri vergi tutarı kadar vergi ziyanı cezası kesiliyor. Ayrıca, konut kira gelirlerini zamanında ve doğru beyan etmeyen mükellefler, 2014 yılı için öngörülen 3 bin 300 lira tutarındaki istisnadan da yararlanamıyor.

Kira gelir vergisi vermeyen ne kadar ceza öder?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com