25 / 04 / 2024

Kira beyannamesi vermeyen ne kadar ceza öder?

 Kira beyannamesi vermeyen ne kadar ceza öder?

Kira gelir vergisi kapsamında vergi yükümlüsü mükelleflerin kira gelir beyannamesi vermemesi durumunda Maliye tarafından tespit edildiğinde cezalara maruz kalıyor.Peki kira beyannamesi vermeyen ne kadar ceza öder?


Kira beyannamesi vermeyen ne kadar ceza öder?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince mesken ve işyeri kiralamalarında elde edilen gelir için kira gelir vergisi ödeniyor.Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını  aşanlar,

- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını aşanlar beyanname vermek zorunda oluyor.

Mesken kiralamalarında elde edilen kira gelirleri için istisna bedeli 3.300 TL olarak belirlenirken,işyeri kiralamalarında elde edilen kira gelirleri için ise istisna bedeli 27.000 TL olarak belirleniyor.

İstisna tutarını aşan kimi mükellefler, elde ettikleri kira gelirlerini yasal bir şekilde tahsil edip, beyanname vermeyerek vergi mükellefi olmaktan kaçınabiliyor.Bu şekilde kira gelir vergisi ödemeyen kimseler Maliye tarafından tespit edilebiliyor.Peki kira beyannamesi vermeyen ne kadar ceza öder?

Meskenlerden elde edilen kira gelirleri 25 Mart tarihine kadar - beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor. 

Mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. 

Gecikilen her ay için de gecikme faizi talep ediliyor. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap ediliyor.

Kira beyannamelerinde son gün ne zaman?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com