28 / 04 / 2024

Kira stopajı nedir?

 Kira stopajı nedir?

Kira stopajına ilişkin bilgilere Gelir Vergisi Kanununda yer veriliyor. Peki kira stopajı nedir?Kira stopajı nasıl yapılır?İşte kira stopajı hakkında bilinmeyenler..


Kira stopajı nedir?

Kira stopajı, işyeri kiralamalarından elde edilen brüt kira geliri üzerinden yapılan vergi kesintisini ifade ediyor. Kira stopajı için beyan verildikten sonra kira stopajı kesintisi yapılıyor.


Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesinde stopaj kesintisi açıklanıyor. Bu maddede hangi ödemelerden vergi tevkifatı yapılacağı ayrıntılı olarak belirtiliyor.


Madde 94'e göre,kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oluyor.


Aynı maddenin 5-a bendinde vergi mükelleflerinin kiraladığı işyerleri için, mal sahiplerinin gelir vergisine mahsuben % 20 oranında kesinti yapmak zorunda oldukları açıklanıyor.


Kira bedeli kapsamına giren stopajı kiracının ödememesi, temerrüt nedeniyle tahliye edilmesine yol açabiliyor. Kural olarak, kira sözleşmesinde kira bedelinin net olduğu belirtilmemişse, kira parasının brüt olduğu kabul ediliyor. Bu durumda kiraya veren, kiracıdan vergi ve fon farkını talep edemiyor.


Kira stopajı kaç ayda bir ödenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com