28 / 04 / 2024

Kira stopajı kimler ödemez?

 Kira stopajı kimler ödemez?

Vergi tevkifatı olarakta bilinen kira stopajı,vergi ödemelerinde, ödenecek tutar elde edilen brüt kira geliri üzerinden hesaplanıyor.Peki kira stopajı kimler ödemez?İşte kira stopajı ödemekle yükümlü kişiler..


Kira stopajı kimler ödemez?

Bir gayrimenkulün iş yeri amaçlı olarak kiraya verilmesinden elde edilen gelirden, devlete vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Söz konusu vergi, vergi tevkifatı veya kira stopajı"olarak ifade ediliyor.


Kira stopajına tabi olmayan ücretler bulunuyor.Bu ücretler Gelir Vergisi Kanunu kapsamında madde 95'te yer alıyor;


Madde 95 – 

Aşağıda yazılı hizmet erbabının ücretleri hakkında vergi tevkif usulü cari olmaz.

1. Ücretlerini yabancı bir memleketteki iş verenden doğrudan doğruya alan hizmet erbabı;

2. 16 ncı maddede yazılı istisnadan faydalanmıyan yabancı elçilik ve konsolosluk memur ve hizmetlileri:

3. Maliye Bakanlığınca yıllık beyanname ile bildirilmesinde zaruret görülen ödemeler. Bunlar gelirlerini, bu kısmın 2 nci bölümündeki hükümlere göre, yıllık beyanname ile bildirirler.


Kiracı olan kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor.Örneğin net 1.000 TL kira için kiracının brüt kira gideri 1.250 TL olacak, bu tutarın % 20’si olan 250 TL stopaj vergisi olarak devlete, kalan 1.000 TL de kira olarak işyeri sahibine ödeniyor.


Vergi Usul Kanununa göre, vergi kesintisinde müteselsilen kesinti kuralı bulunuyor. Buna göre vergi kesintisi yapmak zorunda olan kişi, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumlu oluyor.


İşyeri kira ödemelerinde, kiracının stopaj yapmaması durumunda, mal sahibinin de müteselsilen sorumlu olacağı yönünde, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir belirleme bulunmuyor. Bu nedenle, kiracının stopajı vergi dairesine yatırmamasından dolayı, işyeri sahibinin sorumluluğu bulunmuyor.


Kira stopajı ne zaman ödenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com