Kira stopajı, gerçek ve tüzel kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesinden dolayı vergi dairesine ödenen vergiye deniyor. Peki kira stopajı kimlerden kesilir?
Kira stopajı kimlerden kesilir?
Gelir vergisi kesintisi olan kira stopajı; gerçek ve tüzel kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesinde, kiracı tarafından brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödeniyor.
Kira stopajından mal sahipleri değil, kiracılar sorumlu oluyor.Vergi Usul Kanununa göre, vergi kesintisinde müteselsilen kesinti kuralı bulunuyor.
Buna göre vergi kesintisi yapmak zorunda olan kişi, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumlu oluyor.
Kiracı olan kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden % 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor.Söz konusu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılıyor.
Örneğin; 3 aylık veya 1 yıllık işyeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutuluyor.
Aylık vergi tutarının brüt 1.500 TL olduğu düşünülürse, Üç aylık kira stopajı hesaplaması şu şekilde oluyor:
1.500 * 3 = 4.500 TL
4.500 / 100 = 45
45 * 20 = 900 TL
Kira stopajı ödeme tarihleri 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com