Gelir Vergisi Kanunu madde 94 gereğince sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak zorunda oluyor. İşte kira stopajı 2016...
Kira stopajı 2016!
Kira stopajı, gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi olarak tanımlanıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her senenin başında açıklanan vergi takvimi dahilinde yer alan tarihlarde kira stopajı ödeniyor.
Kira stopajı vergilendirme dönemi ile ilgili hükümler Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alıyor. Peki kira stopajı 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...
Kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor.
Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılıyor. Örneğin; 3 aylık veya 1 yıllık dükkab kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutuluyor.
Kiracı, basit usulde vergilemeye tabi bir mükellef ise, vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmadığından, kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapmıyor.
Kiraya verilen gayrimenkulün hem konut hem de dükkab olarak kullanılması halinde ise; kiralanan yerin tamamı veya bir kısmı işyeri olarak kullanıldığı sürece, kira bedelinin tamamı vergi kesintisine tabi oluyor.
Kira depozitosu stopaja tabi mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com