28 / 04 / 2024

Kira stopajı ne zaman ödenir?

 Kira stopajı ne zaman ödenir?

Kira stopajı vergilendirme dönemi ile ilgili hükümler Gelir Vergisi Kanunu'nda 108. maddede açıklanıyor. Buna göre kira stopajı ne zaman ödenir?İşte kira stopajı ödeme zamanı..


Kira stopajı ne zaman ödenir?

Gerçek ve tüzel kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesinde, kiracı tarafından brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenen vergi kira stopajı olarak ifade ediliyor.


Kira stopajı vergilendirme dönemi ile ilgili hükümler Gelir Vergisi Kanunu'nda 108. maddede açıklanıyor. Buna göre vergilendirilen dönem geçmiş takvim yılı oluyor.


Vergilendirme dönemi:

Madde 108 – (Değişik: 24/12/1980 - 2361/73 md.)

Gelir Vergisinde vergilendirme dönemi, geçmiş takvim yılıdır. Şu kadar ki:

1. Mükellefiyetin takvim yılı içinde kalkması halinde, vergilendirme dönemi, takvim yılı başından mükellefiyetin kalkması tarihine kadar geçen süreye inhisar eder;


2. (Mülga: 22/7/1998 - 4369/82 md.)


3. (Değişik: 22/7/1998 - 4369/81 md.) Diğer ücretlerde vergilendirme dönemi hizmetin ifa olunduğu takvim yılıdır.


4. Tevkif yoluyla ödenen vergilerde,istihkak sahipleri ayrıca yıllık beyanname vermeye mecbur değillerse tevkifatın ilgili bulunduğu dönemler vergilendirme dönemi sayılır ve kesilen veya kesilmesi icabeden vergiler yıllık verginin yerine geçer;


5. Münferit beyanname ile bildirilmesi gereken gelirlerin vergilendirilmesinde vergilendirme dönemi yerine gelirin iktisap tarihi esas tutulur.


Her senenin başında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan vergi takvimi dahilinde yer alan tarihlarde kira stopajı ödeniyor. İki eşit taksit halinde kira stopajı ödenebiliyor.Taksit ödemeleri Mart ve Temmuz ayları olarak belirleniyor.


Kira stopajı nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com