10 / 05 / 2024

Kira sözleşmesinde kefil şart mı?

Kira sözleşmesinde kefil şart mı?

Resmi bir belge niteliği taşıyan kira sözleşmesi gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanıyor.Peki kira sözleşmesinde kefil şart mı?


Kira sözleşmesinde kefil şart mı?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kiracı ile taşınmaz sahibi kira sözleşmesi imzalayarak anlaşmanın koşullarını belirleyebiliyor. Kira sözleşmesi kapsamında kira süresine, kira bedeline yer veriliyor.


Kiracılık esaslarının belirlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmesi kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kira sözleşmesi, kanunen belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmadan sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılma gibi yasal bir zorunluluğu bulunmuyor. Ancak, yazılı kira sözleşmeleri ispat açısından faydalı oluyor.


Sözlü kira sözleşmesi ise genellikle akrabalık ilişkisi bulunan, birbirlerini tanıyan kimseler arasında yaygın olarak kullanılıyor.Peki kira sözleşmesinde kefil şart mı? diyorsanız işte yanıtı..


Kira sözleşmesinde kefil şartı aranmıyor ancak bu hususta tarafların isteklerine göre değişiklik olabiliyor. Yani, kira sözleşmesinde bir kefil belirtilmesi zorunlu olmuyor. Ancak kefilin olması ev sahibi açısından faydalı oluyor.

Kira sözleşmesi kendini yeniler mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com