28 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler!

Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler!

Gayrimenkul kiralama süresi boyunca kiracı ile mal sahibinin haklarını koruyan kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.İşte kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler..


Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler!

Taşınmaz mal kiralamalarında, kiralayan ve kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme şahit huzurunda imzalanabildiği gibi, noterde de imzalabiliyor. Kira sözleşmesi ve tarafların hak ve sorumluluklarına Borçlar Kanunu kapsamında yer veriliyor.


Borçlar Kanununda kira sözleşmesi "kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme" olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süreler için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli olurken; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış oluyor.


Taşınmaz mal kiralama süresi boyunca kiracı ile mal sahibinin haklarını koruyan kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler aşağıda sıralanıyor:


Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler..


*Sözleşmede söz konusu gayrimenkulün cinsinin belirtilmesi gerekiyor. Örneğin: "Daire" şeklinde.

*Sözleşmeye pul yapıştırılması ve sözleşmenin imzalandığı tarihin belirtilmesi gerekiyor.

*İmzalama sırasında ödenen ücretin, sözleşmede belirtilmesi gerekiyor.

*Gayrimenkulün ve gayrimenkulde yer alan demirbaşların o anki durumlarının da sözleşmeye yer alması gerekiyor.

*Varsa kefile ilişkin bilgilerin de sözleşmede belirtilmesi gerekiyor.

*Kira sözleşmesinin, mümkünse noter huzurunda imzalanması gerekiyor. Noterde yapılmıyorsa; bir şahit huzurunda imzalanması iki taraf için de faydalı oluyor.

Kira sözleşmesi nereden temin edilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com