28 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde damga vergisini kim öder?

 Kira sözleşmesinde damga vergisini kim öder?

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan kira sözleşmeleri için damga vergisi ödeniyor.Damga vergisi oranları her sene değişiklik gösteriyor.Peki kira sözleşmesinde damga vergisini kim öder?


Kira sözleşmesinde damga vergisini kim öder?

Kira sözleşmelerinin imzalanması ve düzenlenen sözleşmenin hukuki sonuçlar doğurcak şekilde ilgili yerlere bildirilmesi halinde damga vergisi ödeniyor.


İlgili kanun gereceğince bazı kişiler damga vergisinden muaf tutuluyor.Gerçek kişilerin konutlarının mesken olarak kiraya verilmesi halinde kira sözleşmeleri damga vergisi ödemiyor.Ancak noter onayı ile yapılan bir sözleşme varsa damga vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor.


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekli (2) sayılı Tablo’sunun 34 numaralı fırkası:  “Söz konusu kâğıtlar (vergiden istisna edilmiş), resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödenir.” maddesiyle damga vergisi ile hükme yer veriyor. 


Damga vergisi oranları, her sene başında yeniden belirleniyor.30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ gereğince kira mukavelenameleri için mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Damga vergisi  her bir nüsha için ödeniyor.Bu nedenle sözleşmede kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Damga vergisini, sözleşmeye yer alan taraflardan, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza edenler zincirleme sorumlu oluyor.



Ev sahibi ve kiracı hakları!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com