29 / 04 / 2024

Kira kontratı için kefil gerekir mi?

 Kira kontratı için kefil gerekir mi?

Ev sahibi ve kiracı arasında ileri de oluşabilecek problemlerin önüne geçmek için taraflar arasında kira kontratı imzalaması gerekiyor. Peki kira kontratı nasıl yapılır?Kira kontratı için kefil gerekir mi?


Kira kontratı için kefil gerekir mi?

Kiralama işlemine konu olan taşınmaz ile ilgili olarak taşınmaz sahibi ile kiracısı arasında imzalanan ve resmi bir nitelik taşıyan bir sözleşmeye kira kontratı adı veriliyor.


Kira kontratı ev sahibi ve kiracıya bazı hak ve sorumluluklar yüklüyor.Ev sahibinin belirlenen süre zarfı içinde evin kiralanacağına; kiracının da evi kullanmasına karşın belirlenen kira bedelini ödeyeceğine dair imzalanıyor.


Kira kontratı tarafların talepleri doğrultusunda hazırlanıyor.Ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kontratın, doğru eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulması gerekiyor. Kira kontratında dairenin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şeklinin belirtilmiş olması gerekiyor.


Söz konusu taşınmazın tesliminde;taşınmazın ve taşınmazın yer alan demirbaşların o anki durumlarının da sözleşmeye yazıması gerekiyor. Kira sözleşmesinin bitmesi halinde, kiracıdan taşınmazı aldığı gibi bırakması talep edilebiliyor.


Kira kontratı belirli süreli yada belirsiz olarak yapılabiliyor. Belirli süreli kira sözleşmeleri genellikle 1 yıl için düzenleniyor.Süre bitiminde kontratın yenilenmesi gerekiyor. Yenilenmeyen kira kontratı kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor.


Kira kontratı noterde yada şahit huzurunda yapılabiliyor.Kontrat yapılırken kefil bulunması zorunlu tutulmuyor.Mal sahibi açısından kefil bulunması güvence adına önemli oluyor.Fakat kefil bulunuyorsa müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor.Aksi halde kiranın ödenmemesi durumunda kira ücreti kefilden tahsil edilebiliyor.


Kira kontratı damga vergisi 2015 nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com