16 / 05 / 2024

Kira kontratı damga vergisi 2015 nasıl hesaplanır?

 Kira kontratı damga vergisi 2015 nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal sahibi ve kiracı arasında imzalanan kira kontratı noter huzurunda yapılıyorsa damga vergisi ödenmesi gerekiyor.Peki kira kontratı damga vergisi 2015 nasıl hesaplanır?İşte kira kontratı damga vergisi 2015..


Kira kontratı damga vergisi 2015 nasıl hesaplanır?

Kira kontratı, konut ve işyeri gibi gayrimenkul kiralama işlemlerinde taraflar arasında yapılan anlaşmaya dair imzalanan sözleşme olarak ifade ediliyor. Damga vergisine tabi kağıtlar arasında kira kontratı da yer alıyor.


Borçlar Kanunu kapsamında; Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira kontratı, iki nüsha şeklinde düzenleniyor.Kontratın biri mal sahibinde biri kiracıda kalıyor.


Noterde yapılan kira kontratı için damga vergisi ödeniyor. Kira kontratı için ödenecek vergi, kira bedeli üzerinden belirleniyor. Kontratta kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Belirtilmediği takdirde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Kira kontratı damga vergisi 2015 ..

Kira kontratı damga vergisi oranları 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile yayınlandı. 2015 yılı için, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden belirlendi.


Vergiye tabi tutulan kira kontratı için binde 1,89 oranında damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vergi her bir nüsha için ödeniyor. 


Kefilli kira kontratında damga vergisi farklı şekilde hesaplanıyor.Söz konusu kefilli kira kontratı için binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Kira kontratı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com