04 / 05 / 2024

Kira geliri vergisi son ödeme tarihi 2015!

 Kira geliri vergisi son ödeme tarihi 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarından istisna bedeli üzerinde kira geliri olan kimselerin belirlenen zamanlarda vergilerini ödemeleri gerekiyor.Peki kira geliri vergisi son ödeme tarihi nedir?İşte kira geliri vergisi son ödeme tarihi 2015..


Kira geliri vergisi son ödeme tarihi 2015!

Mesken ve işyerlerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefi oluyor. Vergilendirme bazı koşullar doğrultusunda yapılıyor.


Mükellefler, vergileri için öncelikle beyanname veriyor. Beyannamelerin 31 Mart'a kadar verilmiş olması gerekiyor.Kira gelir vergisi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Bu istisna mesken ve işyerlerinde farklı tutarlarda tespit ediliyor.


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.Aynı zamanda işyerinde ise 27.000 TL'nin altında gelir elde eden kimselerin beyanname vermeleri gerekmiyor.Peki kira geliri vergisi son ödeme tarihi nedir?


2 eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinde 1. taksitin son ödeme günü 31 Mart olup; 2. taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.


Gelir Vergisi;başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.vergi tahsiline yetkili anlaşmalı bankalar şu şekilde:


AKBANK T.A.Ş. (*)

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

ANADOLUBANK A.Ş.

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

CITIBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş. (*)

BURGAN BANK A.Ş.

FİNANSBANK A.Ş. (*)

HSBC BANK A.Ş. (*)

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)

TEKSTİLBANK A.Ş.

TURKISHBANK A.Ş.

TURKLAND BANK A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)


(*) Bu bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmektedir. 


Başkanlığın İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer 

(*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.


(**) PTT işyerlerince sadece Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para Cezası tahsilatı yapılmaktadır.

Kira vergisinden düşülen giderler nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com