15 / 05 / 2024

Kira geliri vergisi ödeme 2015!

Kira geliri vergisi ödeme 2015!

Kira geliri olan ev veya işyeri sahibinin,beyanname vermeleri vergilerini ödemeleri gerekiyor.Peki kira geliri vergisi nasıl ödenir?Kira geliri vergisi ne zaman ödenir?işte kira geliri vergisi ödeme 2015..


Kira geliri vergisi ödeme 2015!

Kira geliri olan ev veya işyeri sahibinin, 25 Mart'a kadar kira gelir vergisi beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Ödemelerin ise iki eşit taksit şeklinde Mart ve Temmuz aylarında ödenmesi gerekiyor. Konutlar için 3 bin 300 liranın, işyerleri için 27 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden herkesin beyanname vermesi şartı bulunuyor. 


Beyanname, normal posta ile gönderilirse vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü gönderilmiş ise postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor.Mükellefler, beyannamelerini elektronik ortamda gönderebiliyor. Beyanname vermeyen, vergisini ödemeyenlere ise ağır cezalar uygulanıyor.


Eğer beyanname verilmezse,ziyaı cezası kesilir, yani ödenmesi gereken verginin 2 katını ödeniyor, üstelik geciken her ay için de devlete yüzde 1.40 faiz veriliyor. Yıllık olarak ise bu faiz yüzde 16.8'i buluyor. Yani bin TL vergi borcu olan biri, yıllık olarak 168 TL fazla para ödemek zorunda kalıyor. 


Gelir İdaresi Başkanlığı, beyanname doldurmakta zorlanan mükelleflere birçok kolaylıkta sunuyor.Beyanname gayrimenkulün bulunduğu vergi dairesinde verilebiliyor.Mükellef isterse internetten Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nden, kendisi için hazırlanmış beyannameyi onaylayıp, yine internetten gönderebiliyor. 


444 0 189 hattıyla da akıllara takılan tüm sorulara cevap veriliyor.Aynı zamanda birçok alışveriş merkezinde stant kuracak olan idare, gelen mükellefin orada internetten beyannamesini dolduruyor ve gönderiyor.

Kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com