28 / 04 / 2024

Kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilir?

Kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilir?

Kira vergisi beyanı vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden önceden hazırlanmış kira vergisi beyanname sistemi ile de verilebiliyor.Peki kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilir?


Kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilir?

2014 yılı içerisinde konut ve işyerini kiraya vererek gelir elde eden kişilerin beyan vererek vergi ödemeleri gerekiyor. Kira geliri için vergi Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.


Kira gelirleri için beyanname, elde edilen gelirin istisna bedelinden yüksek olması halinde veriliyor.2015 yılında ödenecek vergi için meskenlerde istisna bedeli 3.600 TL olarak belirlendi. İşyerinde ise 27.000 TL'den yüksek gelir elde edenlerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Seçilecek gider yöntemi ile kiraya verilen taşınmazlar için yapılan bazı masraf ve giderler vergiden düşürülebiliyor.Peki  kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilir?


Vergi için 1 - 25 Mart tarihleri arasında da beyanname veriliyor. beyanname için son 5 gün bulunuyor. Kira geliri için vergi beyanı, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi internet üzerinden de verilebiliyor.


Beyanname; normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Mükellefler İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak veya kendileri için hazırlanmış güvenlik sorularını cevaplayarak Sistem'e giriş yapabiliyor.

Kira beyanında bulunmamanın cezası!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com