02 / 05 / 2024

Kira geliri için e-beyanname nasıl verilir?

 Kira geliri için e-beyanname nasıl verilir?

2014 takvim yılı içerisinde gayrimenkul kira geliri elde edenler için, 2015 yılında gelir vergisi beyannamesini vermesi gerekiyor.Peki kira geliri için e-beyanname nasıl verilir?


Kira geliri için e-beyanname nasıl verilir?

Kira geliri vergisi yükümlülerinin, vergi ödemelerinden önce kira beyanında bulunuyor. 25 Mart'a kadar verilmesi gereken kira gelir vergisi beyannamesi, vergi dairesinden ve internet üzerinden verilebiliyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor. Peki, kira geliri için e-beyanname nasıl verilir?


E beyanname sistemine internet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.


Kira geliri yönünden gelir vergi yükümlülüğü bulunmayanlar da bu sistemden yararlanabiliyor. Bu bakımdan, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştiriliyor.


Onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor. Ayrıca internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebiliyor.

Kira gelirini eksik beyan etmenin cezası!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com