04 / 05 / 2024

Kira gelirini eksik beyan etmenin cezası!

 Kira gelirini eksik beyan etmenin cezası!

Kira gelir vergisi mükelleflerinin gelirlerini beyan etmeleri için son 11 gün bulunuyor.Peki kira geliri eksik beyan edilirse ne olur?İşte kira gelirini eksik beyan etmenin cezası..


Kira gelirini eksik beyan etmenin cezası!

Vergi ayı olan Mart ayında kira beyannamesi de verilmesi gerekiyor.2014 yılında kira geliri elde edenler bu gelirlerini 25 Mart tarihine kadar beyan etmesi gerekiyor.

2014 yılında elde edilen konut kira gelirlerine 3 bin 300 TL,işyeri kira gelirlerine 27 bin TL konut kira geliri istisnası uygulanıyor.Buna göre 1 Ocak-31 Aralık 2014 tarihleri arasında tahsil ettiği konut kira geliri 3 bin 300 TL’yi aşanlar,işyeri kira geliri 27 bin TL yi aşanlar elde ettikleri gelirlerini 25 Mart akşamına kadar verecekleri yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ediyor.

Gelir istisnası kişiye bağlı olup, bir kişinin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde de sadece 3 bin 300 TL’lik istisna uygulanıyor.Buna karşılık birden fazla kişiye ait olan bir konuttan elde edilen kira geliri için istisna tutarı her kişi için ayrı ayrı uygulanıyor. Örneğin, karı-koca ortak sahip oldukları konuttan elde ettikleri kira geliri için 3 bin 300 TL’lik istisnadan ayrı ayrı yararlanıyor.

Kira gelirleri için yıllık beyanname vermesi gereken mükellefler, vergi dairesine gitmeden, GİB'in internet sitesini kullanarak Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile yıllık beyannamelerini verebiliyor.

İnternet kullanmayan mükellefler, vergi dairelerinden temin edebilecekleri beyannameleri elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla vergi dairesine verebiliyor.Peki kira geliri eksik beyan edilirse ne olur?

Kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için belirlenen istisnadan yararlanılamıyor.Mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor.

Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap ediliyor.

Kira gelir vergisi son ödeme tarihi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com