03 / 05 / 2024

Kira gelir vergisini kimler öder?

 Kira gelir vergisini kimler öder?

Gelir Vergisi Kanunu esaslarına göre,her kira geliri elde eden kira vergisi sorumlusu olmuyor.Buna göre kira gelir vergisini kimler öder? Kira gelir vergisinden kimler muaftır?İşte kira gelir vergisi ödemekle yükümlü kişiler..


Kira gelir vergisini kimler öder?

Meskenini veya işyerini kiraya verenler, kira gelir vergisi sorumlusu gibi görülse de her kira geliri elde edenler bu vergiyi ödemiyor. 

Kira geliri elde eden tüm mal sahiplerinin Bakanlığa elde ettikleri kira gelirini gösteren bir beyanname vermeleri gerekiyor.Beyanname verildikten sonra yapılan incelemelerle gelir istisna tutarının altında olanlardan gelir vergisi alınmıyor.

İstisna tutarı her sene yeniden belirleniyor.Kira gelir vergisi istisna sınırı 2015, 30 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Tebliğinde yer alan esaslara göre mesken kira gelirleri için istisna sınırı 3.600 TL olarak belirlendi.3600 TL 'den daha az kira geliri elde edenler kira gelir vergisini ödemiyor.

Kira gelir vergisi mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, Bağlı olunan vergi dairesinin bulunduğu yerin belediye sınırları dışındaki vergi dairelerine, tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor.

Gelir vergisi mükellefi olarak belirlenen kimseler, söz konusu vergilerini Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit halinde yatırabiliyor.Buna göre 2015 yılı için ilk ödeme taksiti Mart itibari ile başlayacak.

Kira gelir beyannamesi 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com