25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisinden muaf olanlar kimlerdir?

 Kira gelir vergisinden muaf olanlar kimlerdir?

Ev sahiplerinin kirada olan ve gelir sağlayan taşınmazları için ödemekle yükümlü oldukları vergiye kira gelir vergisi olarak karşımıza çıkıyor.Peki kimler kira gelir vergisi ödemez?Kira gelir vergisinden muaf olanlar kimlerdir?


Kira gelir vergisinden muaf olanlar kimlerdir?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Kira gelir vergisini, bir önceki sene içerisinde taşınmazını kiraya veren ve belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde edenler ödüyor.


Vergide istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. 2015 yılında yapılan ödemeler için meskenlerde istisna bedeli, 3 bin 600 TL,işyerlerinde 27 bin TL olarak belirlendi. Buna göre, 2015 yılında elde edilen kira gelirleri için 3 bin 600 TL yi ve 27 bin TL'yi geçmemesi durumunda vergiden muaf tutuluyor.muaf olan kişiler beyanname verip vergi ödemesi yapmıyor.


Kira geliri beyanı 'götürü gider' veya 'gerçek gider' yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor. Götürü gider yönteminde, önce 3 bin 600 liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masrafınız olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor. 


Gerçek gider yönteminde de yine yıllık kira gelirinizden 3 bin 600 lira istisna düşülüyor. Ardından beyan edilen masraflar indirilerek, vergi hesaplanıyor.

Kira geliri vergisi son ödeme tarihi!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com